MyHavtorn logotype - fantastiska havtornsprodukter   MyHavtorn Kvist av havtorn
Tillbaka till förstasidan - Havtorn MyHavtorn Hudvård med Havtorn Fakta om havtorn Klicka här för att besöka vår webshop Frågor och svar om havtorn och MyHavtorn hudvård Om MyHavtorn Klicka här för att kontakta oss
Fakta om havtorn  |  Havtornsolja  |  Varför använda havtorn?  |  Vår egna havtornsodling  |  Forskning & havtorn
Forskning och havtorn

Nedan har vi sammanställt lite forskning som gjorts på havtorn

Havtorn för en vacker hy
Ett flertal moderna forskningsrapporter pekar på att havtornsoljan kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, detta är dock inte det enda området oljan från havtorn är användbar inom. Havtornsoljans popularitet beror också på att oljan tycks ha god effekt på hudsjukdomar och ger en vacker hy. Flera studier pekar på att havtornsolja motverkar irriterad hy och är särskilt användbar att vid problem som akne och eksem. Studier pekar även på att oljan kan hjälpa onödigt åldrad hy, anledningarna till detta är bland annat de höga halterna av nyttiga och viktiga fetter så som omega 3 och 6 samt högt innehåll av ett flertal antioxidanter.


Forskning på havtorn har bedrivits under många år
En av de första havtornsforskningarna som genomfördes gjordes i slutet 1940-talet i dåvarande Sovjetunionen. Ett av resultaten av denna forskning var att när den ryska rymdsatsningen tog fart fick de ryska kosmonauterna äta havtornsbär under och innan sina resor. Även huden behandlades med havtornsolja för att göra den stark och motståndskraftig. Målsättningen med hudbehandlingen var att få ett skydd mot skador av UV-strålning från solen, vilket gav ett positivt resultat.
Även modernare forskning visar att havtornsolja kan ha god en god effekt när det kommer till att skydda huden mot UV-strålning. En av anledningarna till detta är att havtornsolja är rik på flera grupper av ämnen och antioxidanter som har positiv inverkan mot UV-strålning. Även senare forskning på havtornsolja visar på en skyddande verkan för huden genom att använda oljan och äta bären.


Havtornsolja för snabba resultat
Många växter innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan ha god effekt vid hudsjukdomar. Vad som visat sig unikt med just havtorn är att många upplever att havtorn ofta ger ett snabbt resultat. Framförallt är det när havtorn används som kosttillskott där förbättringar ibland kan ses samma dag.

Havtornsolja kan köpas både i lösvikt, som i kapslar och i olika preparat så som cremer för behandling direkt på huden. Det har visat sig att koncentrerad havtornsolja som används för att behandla t.ex. ett utseende mässigt besvärande utslag med akne givit snabbt resultat. En av de stora fördelarna med att använda just havtornsolja är att oljan är torr och snabbt kan absorberas av huden.


Näringsämnen speciellt lämpliga för huden
Den goda effekt havtorn så ofta har på huden beror troligen på att så många för hyn välgörande näringsämnen finns i bäret. Havtorn är rik A-vitamin, C-vitamin, proteiner, fettsyror, karotener och E-vitamin liksom mindre mängder av B-vitaminer och K-vitamin. Flera antioxiderande flavonoider finns och både omega-3 och omega-9 fettsyror i rikliga mängder liksom plantsteroler.
Att karotener kan ha en positiv effekt på inflammatoriska sjukdomar i huden är känt. Det samma gäller i viss utsträckning C-vitamin och E-vitamin. De antioxiderande flavonoiderna och den här gruppen av fettsyror är kända för att kunna verka antiinflammatoriska och vara välgörande för huden.

Informationen är hämtad från olika artiklar och forskning gällande havtorn

 

Intag av Havtorn har effekt mot canser
Ny forskning visar att det finns ett samband mellan intag av Havtornsbär och hastigheten som cancerceller delar sig, det är främst tjocktarms och bröstcanser denna forskning syfter till. I studien var antioxidanterna i bären som analyserades vid undersökningen som visade att bland annat havtornsbär hämmar utvecklingen av cancerceller. Av antioxidanterna var det främst de som innehöll mycket c-vitamin som hade mest hämmande effekt på cancercellerna. Men det är inte c-vitamin själv som får den hämmande effekten utan sammansättnigen av en rad olika ämen i havtornsbären.

Havtorn som medicinisk användning

Forskning som väckte intresse
Det stora intresset idag för havtorn som medicinsk användning härrör sig mycket från studier från Åbo univeritet. Det startades av en forskningsstuderande, Baoru Yang, hans resultat intresserade internationella vetenskapsmän som R Kumar, New Delhi, Indien och B. Boivin et al., Quebec Canada till en större forskning med betydande genomslagskraft inom områden som hudsjukdomar, auto-imuna sjukdomar, invärtes-medicin och gynekologi.

Havtorn innehåller och skyddar
Havtornsbärets innehåll av flavonoider bidrar stark till den goda effekten på hjärt och kärlsjukdomar. Flavonoiderna skyddar mot de skadliga verkningar som nedbrytningsprodukter av det ”dåliga” kolesterolet (LDL) har. Forskning på djur har visat att blodplättarnas sammanklumpning kan förhindras och motverka risk för både blodpropp och hjärt-kärl-sjukdom som följd. Havtornsbären innehåller rikligt med antioxidanter, vilka har en mångskiftande och gynnsam effekt mot detta.
Flera forskare har rapporterat cancerskyddande effekt i djurförsök, även minskad tillväxt av cancerceller parallellt med ökad celldöd hos utvecklad cancer. Det har också visat att havtorn ger skydd mot strålningsskador på det genetiska materialet.
Flera rapporter bekräftar den antiinflammatoriska effekten på tillväxthämning av olika bakterie stammar både sårbakterier och salmonella. Det har också visat att atopiska eksem (allergiska eksem ofta medfödda) förbättras med intag av havtornsolja. Läkning av sår har påskyndats, både på hud och i intestinalkanalen, speciellt magsäcken

 

Användningsområden
Det är lätt att peka på viktiga områden för havtornsoljans användning i dag, några av dessa är användning mot torra ögon, mot auto-immunsjukdom, framför allt Sjögrens syndrom, mot hudbesvär med framför allt atopiska eksem, för slemhinnan i de övre luftvägarna och munhålan, mot muntorrhet och för slemhinnan i slidan och urinröret.

De övre luftvägarna består av näshålorna, bihålor i panna och käke, nässvalget, munhålan, svalget och struphuvudet. Näshålorna har en mycket stor slemhinneyta i jämförelse med de övriga håligheterna. Det är en bakgrund till att ”torra nässlemhinnor” upplevs mycket besvärande.

Hud och slemhinnor
Huden är kroppens skyddsbarriär medan slemhinnorna skyddar de inre hålrummen. Det är visat att Havtornsolja har en reparerande effekt på huden och befrämjar
sårläkning. Torra och sköra slemhinnor är ett stort problem för många människor, ofta på grund av en ökad mottaglighet för infektioner med virus, bakterier och svamp. Havtorn vitaliserar slemhinnorna, minskar torrhet och atrofi och minskar infektionsbenägenheten.

Från skrift av Ingemar Joelsson professor i kvinnosjukdomar.
Detta är bara en av 1000 tals rapporter och vetenskapliga skrifter om havtorns mycket possitiva påverkan på  vår kropp som kosmetika, medicin och födoämne.

 

Mer information kommer inom kort