MyHavtorn logotype - fantastiska havtornsprodukter   MyHavtorn Kvist av havtorn
Tillbaka till förstasidan - Havtorn MyHavtorn Hudvård med Havtorn Fakta om havtorn Klicka här för att besöka vår webshop Frågor och svar om havtorn och MyHavtorn hudvård Om MyHavtorn Klicka här för att kontakta oss
Fakta om Havtorn  |  Havtornsolja  |  Varför använda havtorn?  |  Vår egna havtornsodling  |  Forskning & havtorn  |  Bilder på havtorn
Följ vår egna havtornsodling i Bollebygd

MyHavtorn havtornsodling i Bollebygd
I den bördiga och natursköna dalgången i Bollebygd finner du MyHavtorns egen odling av Havtorn. Odlingen är helt ekologisk och har givit oss mycket av den kunskap och kompetens som vi idag innehar. Idag omfattar den drygt 100 bärbuskar som är fördelade mellan tre olika sorters honor och en hansort, Romeo.

I augusti/september 2009 var det dags att plocka den första skörden. Eftersom buskarna fortfarande är små blev det endast ett par liter bär detta år. Vad som dock var mycket glädjande var bärens smak. Efter att ha smakat på en uppsjö av olika bärsorter från Havtorn med varierande smak och storlek är vi mycket glada över att bären på vår odling håller en smak av högsta klass. Det är en markant skillnad på odlade bär och vilda bär. De vilda bären är ofta mycket små och har en besk karraktär.

Nedan kan ni kontinuerligt följa utvecklingen i vår egna havtornsplantage!

 

Tillbaka till första delen av vår havtornsodling  
   

14 september 2010- De sista bären skördas

Efter en hektisk period av skördning så infann den sig till sist dagen som fick bli säsongsfinalen på MyHavtorns odling då vi skördade de sista bären för i år. En solig och vacker septembermåndag med skiftande blå himmel och hög luft är det med lättnad, men även lite vemod vi nu ser havtornsbuskarna stå där tomma i en grönska som skiftar mer i gula höstfärger än tidigare.

Vi har medvetet sparat lite bär på alla tre sorterna för att se hur länge vi kan vänta att plocka bären innan de blir övermogna. I måndags plockade vi sorten som mognade senast och som SLU valt att kalla 10726. Bären visade sig så mogna att de var på gränsen till svårplockade, visserligen släppte de stjälken lätt men spänsten hade minskat och de var ganska svåra att få hela i hinken. Blandningen av den vitaminrika fruktsaften tillsammans med oljan blandades till ett kladdigt elixir och rann längs fingrarna på ett mera påtagligt sätt än tidigare. När bären uppnått en mognad av den här graden är det än viktigare att snabbt få bären in i kylrum.  

Nu när odlingen vilar och hämtar ny näringen planerar vi höstarbetet och översyn på buskarna. Mer information om vårt arbete presenteras här löpande. Tills nästa rapportering får ni hålla till godo med lite nya bilder nedan.

Havtornsskörd september 2010
Det börjar bli sent på säsongen och havtornsbären är både större och har ändrat smak. Skördar man så här sent på året är oljehalten högre och C-vitamininnehållet något mindre. Här ser ni en dramatisk bild från den 13 september 2010 när vi skördar de sista av våra drygt 100 havtornsplantor.

 

Vy över havtornsodlingen september 2010
Vy över vår havtornsplantage när i stort sett alla plantor är skördade. Nu låter vi buskarna samla kraft inför den stundande vintern.

Bild på en av våra mindre havtornsplantor i september 2010
Även de allra minsta plantorna bär frukt. Här ser ni en buske med en höjd på ca 1 meter. Denna sort som går under namnet 10726 och är den av våra tre sorter som har det tuffast. Det kan dels bero på jordmånen skiljer sig mellan de tre olika raderna eller att denna sort är långsammare i sin utveckling.

 

28 augusti 2010- Guldet skördas

Nu plockar vi bär för fulla segel i vår havtornsodling. Det mesta av våra Ljubitelskaja har vi plockat färdigt eftersom de visade mognad tidigast av våra tre sorter. Dessa bär är lite större och ovalare och har en lite mera ton av gult i färgen. Smaken är mycket angenäm och har en lite mindre syrlighet än de övriga. En annan fördel med Ljubitelskaja är att de är lite mera lättplockade då det är glesare mellan taggarna, även bären är lite större att greppa och de släpper stjälken lättare, viket gör att bären blir hela och fina.

Vi får många trevliga samtal från förbi passerande som är nyfikna och undrar vad som växer på buskarna det märks att kunskapen om bäret inte finns hos alla ännu. Men än har vi många plockar fina dagar framför oss. 

Nedan ser ni bilder från våra Ljubitelskaja samt en annan sort.

Skörd av våra havtorn augusti 2010
Detta är bärpå våran havtornssort Ljubitelskaja. Mer lättplockad än de andra sorterna, mindre taggar,
men även mindre skörd.

 Ljubitelskajabär, stora bär men något sämre skörd.
Bär från Ljubitelskaja stora bär men något sämre skörd.

Sol och regn när havtornsbären skördades
Det var ett varierande väder när bären skördades. Solen varvades med kraftiga regnskurar och hagel.
På bilden ser ni våra bärproffs Ingrid och Sven-Erik tillsammans med färdigplockade buskar.
Dessa ger ca 1-2 liter per buske.

 

23 augusti 2010- Årets första bär skördas!

Efter att bären snabbt mognat har vi nu valt att skörda de första bären. Efter att ha börjat plocka den första busken inser vi nu att vår bedömning att odlingen skall ge 15-20 liter är något underskattad. En timmas plockning gav ca 1 liter bär, och lika mycket där till finns kvar. Eftersom inte alla våra 100 havtornsplantor ger lika mycket räknar vi med att årets skörd blir ca 60-70 liter. Planen är nu att kraftsamla under helgen för att plocka av årets skörd.

Nedan ser ni våra havtornsbuskar fulla med de fantastiska havtornsbären.

Plocka havtornsbär
Bären sitter precis på grenarna och på stammen. Det gör att de tar lång tid att plocka dem förhand. Var försiktig när ni plockar så ni inte klämmer sönder de värdefulla bären.

Vy över vårt havtornsplantage
Vy över vårt havtornsplantage, den yttersta raden som ni ser är den som ger mest bär. Trots att buskarna fortfarande är små ger de ca 1-3 liter bär.

En havtornsplanta två år gammal
Denna havtornsplanta ger ca 3liter bär, en liten underskattning från vår sida. Plockningen tar ganska exakt 1 timma för en liter bär. Denna plantar är två år gammal och har växt så det kankar. (Detta är en av de större plantorna, de flesta är betydligt mindre)

Havtornsplantor är mycket taggiga vilket gör dem mycket svårplockade
Buskarna är taggiga och gör att man ofta blir stucken. För att undvika detta, försök att angripa busken underifrån när ni ska plocka bären.

Havtornsplantor är mycket taggiga och svårplockade
Dessa bär är fortfarande i en tidig mognadsfas. Det gör dem relativt hårda och lite lättare att plocka. När man ska plocka bären är det lätt att klämma sönder dem. När bäret går sönder rinner fruktsaft ut vilket gör att de snabbare härsknar.

Närbild på en av våra fantastiskt vacka havtornsplantor
Behöver denna bild några ord? Visst är havtornsplantorna helt fantastiskt vacka!

 

16 augusti 2010 - Snart dags för skörd

Under sommaren har vår odling varit vacker i sin grönska och buskarna har stått stolta med sina små gröna bär, och mer liknat oliver än havtorn.
Men de sista veckornas gynnsamma väder med högre dygnsmedeltemperatur, mycket nederbörd, hög luftfuktighet och däremellan sol har förändrat vår odling och har nu vackert bytt skepnad till små brinnande buskar. Bären börjar närma sig mognad och lyser gul/orange och vi börjar närma oss säsongens kulmen och kan nog börja plocka de små ”vitaminbomberna" om någon vecka. Sista gräsklippningen innan skörd är gjord och vi kan konstatera att sorkvarnarna funkar då vi inte hittar några spår efter några djur.

Havtornsplanta augusti 2010
Yttersta raden är den med mest bär. Korten är tagna den 16 augusti. Två veckor tidigare hade hela odlingen gröna bär.

Havtornsplanta strax innan skörd
När dessa kort är tagna är smaken på bären fortfarande sura vilket innebär att vi väntar ytterligare
någon vecka innan de ska plockas.

Havtornsplanta i vår odling
Beroende på när bären plockas får man ut olika egenskaper i bäret. En tidig skörd ger ett högre
C-vitamin innehåll, medans ett mer moget bär ger mer av de nyttiga fetterna.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26 juli 2010 - Juli rapport, torka i odlingen
I planteringen har buskarna inventerats och vi kan med glädje se att alla är friska och fria från ohyra och sjukdomar. Planteringen ser än vackrare ut nu när honorna står fulla med gröna små bär över nyklippt gräs.
Torkan har satt sina spår men inte värre än buskarna naturligt släppt de bär o blad de inte orkar bära. Troligen så kommer buskarna klara dessa torrperioder bättre om några år när rötterna går djupare och når det naturliga grundvattnet som inte ligger så djupt.

Nu väntar vi på att få skörda de värdefulla hälsosamma bären om 3-4 veckor.

Nedan ser ni bilder från mitten av Juli 2010 när bären fortfarande är gröna.

Havtornsplanta från vår odling juli 2010
Havtornsbären är gröna i början av sin mognadsprocess. När de tillslut är mogna intar de sin härligt
röd-oranga färg.

En havtornshona 2 år gammal med gröna bär i Juli
Tittar man noga kan ni se hur hela stammen och grenar kryllar av gröna havtornsbär. Dessa plantor
är 2 år och är redan fulla av bär.

Gröna havtornsbär i mitten av juli 2010
Eftersom det varit en torr sommar och buskarna inte fått någon extra bevattning faller en del bär av.
Detta är helt naturligt och kommer minska när buskarnas rötter med åren blir längre och når
djupare ner mot fuktigare mark.

30 juni 2010 - Sommar på odlingen

Sommaren är här och värmen har kommit. Fem  av hanarna har stått  i krukor, för att de inte ska dö på grund av vattenbrist har vi nu flyttat och planterat ut dem. Vad vi kan se nu så har alla raderna blivit pollinerade. Dock är de lite olika tidiga i mognaden av bär. Den mellersta raden (Ljubitelskaja) verkar blivit pollinerade i år. 2009 som var radens första år gav denna raden endast ett par bär trots att buskarna var relativt stora, i år ser det ut som det blir betydligt fler bär. Även odlingens minsta  buskar i den södra  raden  finns bär ,  men det kommer att ge sig hur mycket som blir kvar på busken de närmaste veckorna. Mest bär blir det på vår  norra  rad  som också har den största buskarna , vilket ser ut att redan andra året kunna ge rikligt med bär.

Bilderna nedan är tagna i slutet av juni 2010.

BIld på en havtonrshona i vår odling
En närbild på en havtornshona. Tittar man riktigt nära och noga kan man se att små gröna bär börjar komma.
Denna plantan är ca två år gammal och redan över två metar hög.

Havtornsodling juni 2010
Vy över odligen i Juni 2010. Sommaren är kommen och plantorna skjuter skott och börjar få små gröna bär.

en två år gammal Havtornsbuske
Normalt slår vi gräset ett par gånger i månaden. Här ser ni hur gräset växt mellan havtornsbuskarna
precis innan vi börjar trimma gräset. Ni ser även växtduken vi valt att lägga mellan och under plantorna för att slippa beväxning precis under plantan.

4 juni 2010 - Försommarrapport från Myhavtorns odling

I MyHavtorns odling visar våren sin bästa sida, dagarna är ljusare är både ljusare och längre. Solen strålar och värmen har kommit på allvar. Honorna är förhoppningsvis pollinerade och vi hoppas att vinden spridit pollen till så många buskar som möjligt . Vi har klippt gräs och städat mellan raderna och klippt bort döda grenar på buskarna. Nu står de stolta silverglänsande och trivs i vårsolen där de växer för varje dag. Nedan ser ni bilder tagna i början av juni 2010.

Havtornsodling Juni 2010
Vy över de två första raderna med havtornsplantor. Dessa plantor är 2 år gamla och växer så det knakar.
Varje rad innehåller ca 35st plantor där 10-15% är hanar, växelvis varvade mellan raderna.

Hona havtorn odling 2010
Havtornshona, 2år gammal. Juni 2010

Havton - odling - havtornsbuske
Havtornshane 2 år gammal, Juni 2010

16 maj 2010 - Vårrapport från MyHavtorns odling

Nu  händer  det mycket i MyHavtorns odling, våren visar sig från sin bästa sida och våra buskar har vaknat till liv ordentligt. Efter en ovanligt lång, kall och snörik vinter som dock inte var något problem för våra buskar börjar det nu knoppas ordentligt. Vi har gjort den första ogräsbekämpningen förhand för att ge våra plator bästa möjliga förutsättningar.

Till skillnad från förra vintern, då vi fick ca 25 plantor provsmakade av rådjur, har vi denna vinter klarat detta helt utan påhälsning. Rådjuren gillade inte våra inköpta sorkvarnare och höll sig från vår odling.
Våra hanar (Romeo) är oerhört vackra då de ändrar färg och förbereder sig att bli mogna för att polinera honorna. Om de kan verka lite oansenliga under sommaren, men de ser destå ståtligare ut under vinter och vår. Ur knopparna i bladvecken ska en ståndare växa ut för att sprida sin pollen för vinden.

Blommorna på honorna är små och nästan svåra att upptäcka. De är inte mycket mera än en pistill som ska träffas av hanens spridda små pollen. Detta sker normalt under maj månad men som ännu inte har hänt i vår odling. Vi väntar spännt på att våra Romeo ska sprida sin pollen.

Nedan finner ni bilder från maj 2010 där ni kan se odlingens hanar som börjar vakna till liv och skjuta skott.

Ljuvlig bild på en hane 2010 - havtorn
Ljuvlig bild på en av våra hanar tidig vår på odling i Bollebygd.

Närbild på havtornshane Romeo maj 2010
Närbild knoppar på en havtornshane, Romeo

Havtorns Hane Romeo MyHavtornsoldling maj 2010
Även våra honor börjar skjuta skott, normalt kan en havtornshona växa ca 30cm/år

 

Tillbaka till första delen av vår havtornsodling