MyHavtorn logotype - fantastiska havtornsprodukter   MyHavtorn Kvist av havtorn
Tillbaka till förstasidan - Havtorn MyHavtorn Hudvård med Havtorn Fakta om havtorn Klicka här för att besöka vår webshop Frågor och svar om havtorn och MyHavtorn hudvård Om MyHavtorn Klicka här för att kontakta oss
Fakta om havtorn  |  Havtornsolja  |  Varför använda havtorn?  |  Vår egna havtornsodling  |  Forskning & havtorn  |  Bilder på havtorn
Havtorn & kroppen

Havtorn - en källa till både näring och vitaminer
Havtorn har använts som källa till näring sedan lång tid tillbaka. Havtorn innehåller inte bara en hög halt utan Vitamin C utan även flera essentiella fettsyror så som Omega 3, 6, 7 och 9. 

Vitamin C innehållet i havtorn har uppmätts till mer än dubbelt så mycket som i bland annat jordgubbar och mer än 10 gånger så högt som i bland annat lingon och blåbär.

Även halterna av karotenoider som uppmäts i havtorn är väldigt höga i jämförelse med de flesta andra bär här i Skandinavien (blåbär, lingon, jordgubbar, hallon, svarta vinbär, aronia m.f.). Havtorn är också det bär i jämförelsen som innehåller höga halter av samtliga karotenoider och det enda bär som innehöll lykopen. Lykopen anses vara en av de kraftfullaste antioxidanterna och havtorn har visat innehålla samma nivåer som den erkänt lykopenrika tomaten.

Det totala innehållet karatenoider i havtorn uppmättes till 5200 per 100g färska bär, vilket är i särklass mest bland de bär i studien, aronia som var det bär som innehöll bäst mest låg på en nivå om 2800, svar vinbär 450, blåbär 450, hallon 260, lingon och jordgubbar 50.1

Varför ska jag äta och använda Havtornsprodukter?
Havtorn är ett mycket unikt bär som tackvare sitt höga vitamininnehåll tillsammans med de höga nivåerna av de nyttiga fleromättade fetterna omega 3 & 6 kan användas för både invärtes bruk (äta) som utvärtes (applicera på kroppen).

Som vi tidigare berättat är Havtorn rikt på de nyttiga fleromättade fetterna Omega 3 & Omega 6. Det är fetter som är nyttiga för din kropp. Omega 3 fetter sägs ha kolesterolsänkande effekt vilket kan medföra minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar. Även Omega 6 är ett fleromättat fett som kroppen är helt beroende av, Omega 6 är en fettsyra som kroppen inte själv kan producera.

Näringsvärde för 100g Havtorn

  Innehåll i vitaminer per 100 g Havtorn Dagligt intag, man (rekommendation) Dagligt intag, kvinna (rekommendation)
A-vitamin 4-8 mg 6 mg 6 mg
B1-vitamin 0,002-0,004mg 1,4 mg 1,1 mg
B2-vitamin 0,003-0,005 mg 1,3 mg 1,7 mg
B9-vitamin/folsyra 800 ug 300 ug 300 ug
E-vitamin 5-15mg 10 mg 8 mg
K-vitamin 14μg - -
Karotenoider totalt1 5179μg    
Lykopen1 1180μg    
α-Karoten1 19μg    
β-Karoten1 860μg    
Vitamin C1 131 mg 75 mg 75 mg

--------------------------------------------------------------------

Vitamininnehåll i Havtorn i jämförelse med andra livsmedel:

  Vitamin A (Mg/100g) Vitamin C (Mg/100g)
Havtorn 11 mg 300-1300 mg
Nypon 5 1000-3000 mg
Apelsin 0,5 mg 50 mg
Morot 4 mg 8 mg

Tillskillnad mot många andra bär och frukter innehåller Havtorn en hög mängd av de fettlösliga vitaminerna A samt E. Precis som vitamin C är vitamin E en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Funktionen för de fettlösliga vitaminerna A & E är att de skyddar fettet i kroppen mot de fria radikalerna som orsakar oxidation och även cellskador.

Varför behöver jag Vitamin A?
Vitamin A är speciellt viktig för ögat och för synen. Vitamin A influerar ögats slemhinnor och utgör en viktig del i synfunktionen. Vid brist på vitamin A kan försvagning av mörkerseendet uppkomma eftersom för lite rodopsin bildas vilket är en viktig för att stavarna i ögat ska fungera korrekt. Även huden kan reagera vid brist på vitamin A vilket kan leda till inflammationer, mjäll, torr hårbotten, nagelskörhet och ökad mottaglighet för infektioner. Kronisk frånvaro av vitamin A kan leda till permanent nedsatt synfunktion.

Varför behöver jag Vitamin C?
Vitamin C är antagligen den mest välomtalade antioxidanten. Vitamin C har flera goda influenser i kroppen och hjälper till att stärka blodkärl, hud, skelett och tänder. Vid brist av C vitamin kan ge symptom som trötthet, försämrad läkning av sår och en känsla av kroppslig svaghet. Vitamin C går även under namnet askorbinsyra. C vitamin är bra tillsammans med järn då det ökar upptagningsförmågan av järnet i kroppen.

Varför behöver jag Vitamin E?
Vitamin E är en utmärkt antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga ämnen (fria radikaler). Vitamin E har positiv inverkan mot blodproppar och inre förkalkningar och kan höja syrenivån i blodet. För att öka effekten av vitamin E kan vitamin A samtidigt intas. Detta ger musklerna en förbättrad syreupptagning.

Karatenoider och havtorn

Vad är karotenoider?
Karotenoider är organiska närings- och färgämnen som förkommer naturligt främst i bär, frukt, grönsaker, fisk och skaldjur. Det finns över 600 kända karotenoider och de kan variera i färg från ljusgult till starkt orange och från ljus rött till mörkrött.

Två grupper av karotenoider
Karotenoider som innehåller rena kolväten kallas karotener, bland dessa märks främst lykopen (tex i tomater) och β-karoten (tex i morötter). Karotenoider med syreinnehåll kallas xantofyller där lutein (tex i gröna ärtor) och zeaxantin (tex i citrus frukter) har störst betydelse.

Varför behöver jag karotenoider?

Karotenoider är en typ av antioxidanter som influerar på kroppens naturliga immunförsvar så kroppen kan hålla sig frisk och försvara sig mot reaktiva syreföreningar (fria radikaler) som bildas vid all förbänning av energi i kroppen. Reaktiva syreföreningar bryter ner och skadar celler, proteiner och vår arvsmassa, förmycket av dessa biprodukter gör att kroppen oxiderar. Det kan jämföras med i naturen att en plåt rostar ellar att livsmedel härsknar. Alltså är karotenoider livsviktiga för kroppen och för att vi ska ha ett starkt imunförsvar.

Karotenoider och huden

Varför har vi på MyHavorn valt att utveckla hudvårdsprodukter med bas från havtorn? Av den forskning som idag finns kring hudvård och vad som är essentiellt för huden lämpar sig havtornsbärets egenskaper och dess innehåll perfekt för just hudvårdsprodukter.

Huden är vårt största organ och har en yta på en normalstor person på nästan 2 kvadratmeter. Den kan upplevas som väldigt tunn men är uppbyggd i flera lager med olika typer av vävnader och bestådsdelar som vi kallar överhud, underhud och läderhud. Huden har många viktiga uppgifter för att vi ska må bra och vara friska:
• Skyddar mot virus, bakterier och yttre påverkan.
• Förhindrar att vi tappar vätska.
• Håller kroppstemperturen på rätt nivå.
• Lagrar fett och vätska.
• Skyddar oss mot UV strålning från solen.
• Bildar D vitamin med solen hjälp som behövs för ta upp kalcim till skelettet.
• Utsöndrar vatten salter genom svettning och avdunstning.
• Visar omgivning och dig själv genom blånad, rodnad tex när du blir generad.
• Är ett sinnes organ som gör att vi kan känna kyla, värme, beröring, smärta.

Dessutom går ca 60 % av allt som huden utsätts för direkt in i våra inre system. Vilket är en stark anledning att tänka till en extra gång innan du väljer hudvårdsprodukt.

1Källa: (information insamlad från "Bär - analys av näringsämnen  - Livsmedelsverkets rapportserie nr 12/2011")

 
Havtorn

Graf över fettsammansättning i kärnolja från havtorn

Fettsammansättningen för oljan i havtornskärnorna


Graf över fettsammansättning i fruktolja från havtorn

Fettsammansättning för fruktolja från havtorn