Havtornsolja och forskning

För att belysa de goda egenskaper havtornsolja har för din hud och hudhälsa kommer vi under året gå igenom och dela med oss av ännu mer forskning inom området. Havtornsbäret har genom åren fått uppmärksamhet för sitt rika näringsinnehåll på bland annat antioxidanter och essentiella fettsyror som kan ha en positiv effekt på din hudhälsa.

Havtornsolja anses vara fördelaktig för hudhälsan på grund av dess unika sammansättning av karotenoider, fettsyror och komplexa lipider. En av dess nyckelkomponenter är palmitoleinsyra, Omega 7, en fettsyra som finns naturligt i hudens lipider, vilket hjälper till vid sårläkning och kan minska ärrbildning. Forskning tyder på att havtornsolja stimulerar kollagensyntes och cellförnyelse, vilket främjar sårläkning och vävnadsreparation.

Extern applicering av havtornsolja på huden har visat sig gynnsam vid behandling av olika hudåkommor som eksem, psoriasis och dermatit, samt för att minska förekomsten av sår, akne och ärrbildning. Dess återfuktande egenskaper, tack vare det höga innehållet av både mättade och omättade fettsyror, förbättrar hudens fuktbalans. Dessutom når komponenter i havtornsoljan olika skikt av epidermis, det yttersta hudlagret, och fungerar som kraftfull antioxidant som kan förbebygga åldrandet genom att bekämpa fria radikaler, återfukta huden och tillföra elasticitet till huden.

I hudvårdsprodukter används havtornsolja ofta för dess mjukgörande effekt på huden. Dess höga koncentration av karotenoider som ger en intensiv orange färg hjälper även huden att hålla sig spänstig.


Referenser:
"Sea buckthorn oil—A valuable source for cosmeceuticals", International Journal of Cosmetic Science, 2017, Singh V, Gujral GS och Sharma AK.
Älterer Post Neuerer Post