Fakta om havtorn

Fakta om havtorn - Myhavtorn

Hippophaë rhamnoides, havtorn


Legenden talar om att havtornsträdet en gång i tiden åts av den legendariska hästen Pegasus, som gav den en skinande päls, där av det botaniska namnet ”hippohae” som betyder skinande päls. Träden är taggiga och ger härligt röd-orange bär. Havtorn är en tvåkönad planta där hanen pollinerar honan som sedan bär frukt. Havtornsbäret har idag blivit känt för sitt höga innehåll av antioxidanter, de näringsrika oljorna omega 3, 6, 7 och 9 och de goda egenskaper för huden. Omega 7 är en fettsyra som är en komponent av vår huds fettlager och fungerar som en kraftfull antioxidant, har mjukgörande egenskaper och verkar även närande för huden.

Rik på näring och antioxidanter
Havtorn har på senare år blivit känt som ett riktigt superbär, och med all rätt. I jämförelse med andra bär är totalinnehållet av både vitamin C och olika karotenoider skyhögt. Vitamin C-innehållet i havtorn har uppmätts till mer än dubbelt så mycket som i jordgubbar och mer än tio gånger så högt som i bland annat lingon och blåbär.

Unikt för havtorn är också det skyhöga värdet av olika karotenoider. Karotenoider är en grupp närings- och färgämnen som förekommer i växter med antioxidativa egenskaper. Mätningar har gjorts som visar att havtorn innehåller mer än tio gånger så mycket karotenoider som både blåbär, svarta vinbär, jordgubbar och hallon. Nyliga studier visar också att havtorn är unikt för sin kompletta sammansättning av olika karotenoider och innehållet av lykopen. Lykopen anses vara en av de kraftfullaste antioxidanterna och havtorn har visat innehålla mycket höga nivåer.