Senaste rönen om havtorn

Fakta om Havtorn 
Havtorn har använts som näringskälla sedan lång tid tillbaka. Havtorn innehåller inte bara en hög halt utan Vitamin C utan även flera essentiella fettsyror så som Omega 3, 6, 7 och 9. 

Vitamin C innehållet i havtorn har uppmätts till mer än dubbelt så mycket som i bland annat jordgubbar och mer än 10 gånger så högt som i bland annat lingon och blåbär.

Även halterna av karotenoider som uppmäts i havtorn är väldigt höga i jämförelse med de flesta andra bär här i Skandinavien (blåbär, lingon, jordgubbar, hallon, svarta vinbär, aronia m.f.). Havtorn är också det bär i jämförelsen som innehåller höga halter av samtliga karotenoider och det enda bär som innehöll lykopen. Lykopen anses vara en av de kraftfullaste antioxidanterna och havtorn har visat innehålla samma nivåer som den erkänt lykopenrika tomaten.

Det totala innehållet karatenoider i havtorn uppmättes till 5200 per 100g färska bär, vilket är i särklass mest bland de bär i studien, aronia som var det bär som innehöll bäst mest låg på en nivå om 2800, svar vinbär 450, blåbär 450, hallon 260, lingon och jordgubbar 50 (Livsmedelsverkets rapportserie nr 12/2011).

Havtorn - ett bär med mycket näring och antioxidanter
Havtorn har på senare år blivit känt som ett riktigt superbär, och med all rätt. I jämförelse med andra bär är totalinnehållet av både Vitamin C och olika karotenoider skyhögt. Vitamin C innehållet i havtorn har uppmätts till mer än dubbelt så mycket som i jordgubbar och mer än 10 gånger så högt som i bland annat lingon och blåbär.

Unikt för havtorn är också det skyhöga värdet av olika karotenoider. Karotenoider är en grupp närings och färgämnen som förekommer i växer med antioxidativa egenskaper. Mätningar har gjorts som visar att havtorn innehåller mer än 10 gånger så mycket karotenoider som både blåbär, svarta vinbär, jordgubbar och hallon. Nyliga studier visar också att havtorn är unikt för sin kompletta sammansättning av olika karotenoider och innehållet av lykopen. Lykopen anses vara en av de kraftfullaste antioxidanterna och havtorn har visat innehålla samma nivåer som tomater.

Förutom vitaminer, antioxidanter och karotenoider är en havtorn en källa till de essentiella fettsyrorna Omega 3 och 6. Detta tack vare sitt höga innehåll av olja i bären. Oljan finns både i bärens kärnor och fruktsaft.  

(information insamlad från "Bär - analys av näringsämnen  - Livsmedelsverkets rapportserie nr 12/2011")


Äldre inlägg Nyare inlägg